Over lijden en geluk

We willen gelukkig zijn. Overal bestaan boeken, lessen, programma’s over hoe we kunnen gelukkig zijn. Allemaal heel leuk om te weten, maar we worden er niet gelukkig door. Iedereen lijdt, het is onmogelijk om niet te lijden. 

Volgens het scheppingsverhaal in het Bijbelboek Genesis, zei God: “Laat er licht zijn.”

Het verhaaltje gaat als volgt:

Licht: Ja maar manneke, ik ga dan eerst op mijn twin duisternis moeten wachten. Zonder kan ik er niet zijn, dat weet gij toch?

God: Licht, je moet niet zo flippen, je twin duisternis is er al hoor.

Licht: Aaaah, in dat geval ben ik er ook al!

Leed en geluk zijn onafscheidelijk

Ik zal maar direct eerlijk met je zijn: de kans op leven zonder lijden is nul. Je wilt gelukkig zijn? Dan moet je het leed er ook bijnemen… Zonder lijden, geen geluk en andersom.

Je vindt dat je wel een linker- maar geen rechterkant wil hebben. Schat, zonder rechterkant heb je toch geen linkerkant?

Het lijden wordt alleen ontwikkeld door jezelf. Het is niet iets objectief wat je effectief pijn doet, neen, dat ben jij zelf. Jij bepaalt zelf hoe diep het ingebeelde mes zit.

’t is een hete zomerdag, je bent al een hele dag de was en de stijk aan het doen en oooh… Eindelijk is het tijd voor een pauze buiten met een koude Cola en een lekker fris windje.

’t is een koude winterdag en je gaat naar buiten en voelt de frisse wind. Bah, waarom is het zo koud. Ik haat wind!

Organisch

Lijden en geluk zijn allebei organisch. Wat wil dit zeggen? Ze zijn van voorbijgaande aard en veranderen ook voortdurend. Lijden kan veranderen in geluk en omgekeerd.

De Lotus

Iedereen weet dat je modder nodig hebt om een Lotus te laten groeien. De modder stinkt, bah, maar de Lotus ruikt heerlijk!

Je kunt geen lotusbloem op marmer kweken, je hebt de modder nodig. Lijden is een soort modder dat we nodig hebben om geluk te kunnen scheppen.

Boeddha

Zou je zelf ook geen Boeddha willen zijn als je als Boeddha nooit leed voelde? Tuurlijk wel, maar dat kan toch helemaal niet. Boeddha is gemaakt uit vlees en bloed net zoals ons. Hij had waarschijnlijk ook wel eens last van hoofdpijn of er stierf wel eens een vriend, dus hij voelt wel degelijk leed. Alleen veel minder dan de gemiddelde mens, want hij kan ermee omgaan.

Mindfulness als medicijn

We weten niet hoe we met leed moeten omgaan, dus beginnen we eindeloos te consumeren. Alle soorten snufjes, pillen, poeders om ons beter te voelen. Zolang we het echte lijden niet onder ogen zien, kun je zoveel gebruiken als je wil, maar het is niet nodig.

Mindful zorgt ervoor dat je je kunt bewust worden van de pijn, zonder overweldigd te worden, want dat is meestal het probleem… Mindfulness is het vermogen om in het huidige moment te verblijven en te weten wat in het hier en nu gebeurt.

Wanneer je allebei je je armen optilt, denk je niet aan verleden of toekomst, omdat je op dit moment je armen optilt.

Mindful betekent eigenlijk gewoon ‘gewaar zijn’. Wanneer je denkt aan het ene, denk je niet aan het ander.

Erken je leed en duw het niet in een hoekje, want anders krijg je het dubbel en dik terug in je gezicht. Leer er gewoon mee omgaan, that’s the key.

Bron: Licht door het duister, omgaan met negatieve emoties (Thich Nhat Hanh)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s